Bazalka nať

Kvalitní Bazalka nať má silnou aromatickou chuť i vůni. Používá se především do čerstvých salátů, na rajčata a mozzarellu, do polévek, na pizzu, těstovin, a jako součást pesto omáčky. Nenahraditelná součást moderní kuchyně.

balení 50 g
-10%
sleva 5,50 Kč
49,50 Kč
(49,50 Kč / 50 g)
-10%
sleva 5,50 Kč
skladem

 

Vaření a zajímavosti s kvalitním kořením Bazalka:

Bazalka se používá v různých kulturách po stovky let. Má mnoho způsobů použití, kromě vaření.

Bazalka se nejvíce spojuje s italskou kuchyní, a to ani není divu, protože dodává pokrmům specifickou chuť a rozmanitost. Nicméně její historie sahá mnohem hlouběji. Římané ji uctívali jako kouzelnici lásky, faraoni ji přidávali do hrobek v podobě vonných olejů a my ji v současné době využíváme v kuchyni a také si velmi snadno uvaříme chutný bazalkový čaj. O něm se traduje, že dokáže ovlivnit lidský organismus, zvláště když se nachází ve stresové situaci. Také je ale výborný na podporu mateřského mléka.

Pochází z tropických oblastí. U nás se pěstuje jako jednoletka v několika odrůdách.
Odrůdy se liší velikostí, barvou listů i vůni a chutí. Účinky a použití jsou téměř stejné.

V Indii je bazalka považovaná za posvátnou bylinku. Pomáhá duši v jejím putování do ráje.
Řekové a Římané používali vonné oleje z bazalky jako afrodiziakum.

Zevní použití: Při koupelích, obkladech, kloktání, bodnutí hmyzem, inhalace

Využití v kuchyni: V masových, zeleninových nebo houbových jídlech, těstovinách. Dodává originální chuť omeletám, salátům i pokrmům z rajčat nebo ryb.

Bazalkový čaj 
Pijeme 2x denně po malých doušcích.

Bazalkový olej
Potřebujeme:
Lístky ze svazku bazalky natrhané nahrubo a 1 litr olivového oleje.
Postup: V třecí misce lístky rozdrtíme a přiléváme postupně olej. Přemístíme do vymyté, uzavíratelné lahve a dolijeme zbylým olejem. Můžeme i přisolit. Necháme stát dva týdny, občas protřepeme.
Používáme na ochucení jídla - zeleninových salátů, těstovin.
Vhodné i na masáže k uvolnění svalů.

Bazalkové pesto
Potřebujeme: 3 hrsti bazalkových lístků, 50 ml kvalitního olivového oleje, půl lžičky soli, 3 stroužky česneku, 50 g piniových oříšků (kešu nebo vlašských ořechů optimálně nepražených a nesolených), 4 lžíce nastrouhaného sýru. Postup: Bazalku v třecí misce rozetřeme se solí na hladkou pastu, hrubozrnná sůl pomáhá při tření. Postupně do kašičky přiléváme olej, poté přidáme česnek, oříšky a sýr. Stále třeme na hladkou hmotu. Můžeme dochutit solí a pepřem.
Použijeme: Omáčka na těstoviny. Na čerstvou bílou bagetu k snídani.

Více o koření na saláty a těstoviny: