Yerba Maté - bylinný nápoj se zázračnými účinky
Účinky:
Yerba maté - Cesmína paraguayská se pěstuje se zejména na území Argentiny, Brazílie, Chile, Uruguaye a Paraguaye.
Čaj Maté je známý především svými výraznými povzbudivými účinky. Obsahuje alkaloid kofein (v souvislosti s maté se označuje jako matein), minerální látky (hořčík, vápník, draslík, železo, křemínik, fosfor, aj.), vitamíny A, B, C, E, betakaroten a antioxidanty. Yerba maté podporuje normální funkci ledvin, zlepšuje látkovou výměnu, normalizuje hladinu cukru v krvi a posiluje imunitní systém. Obyvatelé Jižní Ameriky také pitím maté tlumí pocit hladu, což jim pomáhá přežít v dobách nouze. V dnešní době se tato vlastnost využívá při různých redukčních dietách.
Pití čaje:
Maté by se mělo podle tradičního způsobu podávat v nádobě z vydlabané tykve s úzkým hrdlem, které se říká buď maté nebo kalabasa. Bylinný nápoj maté se usrkává bambusovým brčkem nebo kovovou slámkou - bombillou, která je na dolním konci proděravělá a funguje tak jako slámka a sítko zároveň. Jihoameričané pijí maté s limonádou, džusem nebo například pražené. Maté popíjejí v kteroukoliv denní nebo večerní dobu. Kalabasa pro osobní použití je relativně malá, přibližně o obsahu 1 - 2 dl. Větší kalabasy jsou vhodné pro skupinové pití. Toto je dáno především vysokým obsahem kofeinu v nápoji.
Příprava maté:
Kalabasa se naplní sypkým maté asi do poloviny, případně do tří čtvrtin. Poté se otvor nádoby zakryje rukou, převrátí se a protřepe se. Na dlani vám ulpí část prachové složky maté (pokud vám maté prach vadí při pití, lze koupit prosité maté bez prachové složky, někdo naopak maté prach schválně přidává). Toto můžete udělat několikrát a na závěr obrátíte kalabasu na stranu, tak aby se maté shromáždilo na jedné straně nádoby. Následně nádobu postavíte a maté by mělo vytvořit kopeček, svažující se od vrcholu nádoby na jedné straně až na dno. V tuto chvíli se maté zalije trochou studené vody. Tím zajistíte, že maté po zalití horkou vodou "nespálíte". Po několika minutách do kalabasy zasunete bombillu tak, že ji zastrčíte do svahu, který tvoří maté, a od té chvíle už ji nevytahujete. Pak se vše zalije horkou, ale ne vařící vodou (cca 80 °C) tak, aby se nezbořil svážek a nad hladinou zůstal malý ostrůvek suchého maté. Maté se neslívá a lístky se ponechávají v nádobě po celou dobu pití (z toho důvodu se používá pro pití bombilla). Ortodoxní příznivci pijí maté bez příchuti, ale lze jej ochutit cukrem, sirupem, medem nebo citronem.
Zajímavost:
Maté je v Argentině nejoblíbenější nápoj, ale trošku se za to stydí. Cesmína paraguayská je zde běžně rostoucí keř a maté je považováno za nejobyčejnější pití. Ve skutečnosti ho pijí úplně všichni. V lepší restauraci ho na nápojovém lístku nenajdete, nabízet maté by byla ostuda. Ale na druhou stranu každá, i ta nejdražší restaurace, nabízí horkou vodu a Argentinci si s sebou všude nosí plechovou cestovní verzi kalabasy.