TIP na dárek - Kvetoucí čaj
Dalo by se říct, že z hlediska historie čaje je kvetoucí čaj novinkou. Na český trh se dostal nedávno a do povědomí (nejen) čajomilů se pravděpodobně ještě nestačil úplně zapsat. Určitě není překvapením, že se do světa tento „čajový zázrak“ dostal z Číny, která je tradicí kvalitního čaje proslulá. Kdy přesně se zde začaly kvetoucí čaje vyrábět není zcela jasné. Nejčastěji se za období zrodu tohoto produktu uvádí polovina minulého století, ovšem je možné, že se vyráběl již mnohem dříve.
TIP na dárek:
Dárkové balení kvetoucích čajů
Výroba:
Jak by mohl název naznačovat, nejedná se o květ čajovníku, nýbrž o uměle vytvořený efekt kvetení čajových lístků. Na výrobu se pečlivě vybírají mladé kvalitní listy, většinou bílého nebo zeleného čaje - nejčastěji se používá čaj z provincie Yunnan. Ty se potom u řapíku ručně svazují bavlněným provázkem a vytvoří se z nich kulička. K docílení efektu kvetení se doprostřed mezi lístky čajovníku přiváže květ nějaké rostliny – nejčastěji to bývá jasmín, chrysantéma, lilie, ibišek nebo vonokvětka. Květy, které jsou taktéž pečlivě vybírány, slouží nejen k již zmiňovanému kvetoucímu efektu, ale také dodávají čaji jemnou vůni, aniž by výrazně ovlivnily jeho chuť. Svázané ingredience se nakonec usuší, čímž vytvoří nevzhlednou kuličku.
Čajový květ:
Po zalití se působením vody začne kulička z čajových lístků pomalu rozvíjet. Doba rozvíjení se většinou pohybuje od jedné do deseti minut. Každý květ vytváří jedinečnou podívanou. Je to dáno tím, že každá rostlina má jiný tvar, barvu, velikost…, ale také je to díky pečlivé ruční práci - květy jsou svazovány tak, aby bylo docíleno různých zajímavých kreací. Podle vzhledu a barvy výsledného čajového květu pak čaje dostávají své názvy.
Druhy kvetoucích čajů:
- Císařská lilie
- Tři chryzantémy
- Sluneční paprsek
- Srdce k srdci
- Kráska v růžovém
- Měsíček
- Litchee
- Lilly Fairy
- Krása orientu
Příprava:
Pro docílení správného efektu je nejlepší čaj zalévat ve skleničce nebo ve skleněné konvici, abychom mohli pozorovat rozvíjení květu. Pokud jde o přípravu, je nutné vždy se řídit instrukcemi, aby měl čaj správnou chuť. U každého druhu je samozřejmě příprava trochu jiná, ale všeobecně bychom mohli uvést, že jelikož se jedná vesměs o listy zeleného nebo bílého čaje, neměly by se zalévat vroucí vodou - ideální teplota je okolo 70-80 stupňů. U zelených čajů je nutné nepřekročit doporučenou dobu louhování, aby neztrpknul. Bílý čaj už tolik náročný není a je možné ho nechat louhovat déle, díky čemuž je možné vychutnat si v plné míře rozvinutí květu, které některých případech trvá i déle než pět minut. Protože jsou květy vyráběny z velmi kvalitních čajových lístků, můžeme je zalít vícekrát po sobě, aniž by čaj ztratil na kvalitě.
Zaregistrujte se a získejte tak řadu výhod.