Pozitivní účinky bílého čaje na náš organismus

Historie:

Bílý čaj pochází z Číny, jeho historie sahá více než 1200 let zpět do minulosti. Dříve byl bílý čaj, tak vzácný a výjimečný, že jej směli popíjet jen čínští císaři. Velké oblibě se těšil pro svoji vzácnost a výjimečnou kvalitu zejména za vlády císaře Huj-čonga z dynastie Song (960-1279 n.l.). V důsledku této tradice si bílý čaj dodnes udržuje pověst výjimečného nápoje. Představuje ten nejjemnější a nejznamenitější druh bílého sypaného čaje

Dnes jeho přednosti postupně objevuje i západní svět a bílý čaj pomalu dohání v oblibě čaje zelené. Příčinou je jednak jeho jemná, lahodná chuť a současně blahodárné účinky, které má na náš organismus.

Jedná se o druh čaje, který se získává zpracováním prvních, ještě nerozvinutých čajových lístků rostliny Camellia sinensis. Křehké lístečky se mohou sbírat pouze během krátkého období v roce. Když začne období dešťů, čajové pupeny se rozevřou do lístků a přicházejí o jemnou, svěží a jedinečnou chuť bílého čaje. Mladé čajové lístky mají hebké stříbřitě-bílé chloupky, podle nichž dostal bílý čaj své jméno.

Pěstování a sběr:

Jeho pěstování je velice náročné a specifické. Křehké čajové lístečky se sbírají ručně vždy na začátku vegetačního období (konec března až začátek dubna) a jejich výběru se věnuje velká pozornost. K výrobě bílého čaje slouží u některých druhů pouze mladé pupeny čajovníku pokryté jemným chmýřím (např. Yin Zhen), u jiných pupeny a nejmladší rozvinuté lístky (například Bai Mu Dan - Pai Mu Tan).

Po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Listy se pouze suší bez dalšího zpracování, někdy jde o čaj z pupenů a nezralých čajových lístků sbíraných jen krátce předtím, než se poupata úplně otevřou, poté se nechají uschnout přirozeně, na slunci. Některé velmi mladé listy byly napařené nebo vypalované před sušením. Bílý čaj není srolovaný ani oxidovaný. 

Sklízí se především v Číně, hlavně v provincii Fujian, ale také v Nepálu, Thajsku, Tchaj-wanu, Srí Lance a Indii.

Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Vzhledem k různým standardům sbírání a třídění se bílé čaje dělí do několika kvalitativních stupňů. Bílý čaj patří do skupiny čajů, které nevyžadují rýžování, rolování ani třepání.

Proces výroby:

čerstvý čajový list - vadnutí - sušení (vzduchem, slunečním zářením, mechanické)

bílé čaje 1

Chuť bílého čaje:

Bílý čaj nemá jen jemnou a vyhledávanou chuť, ale je také nesmírně prospěšný lidskému zdraví, protože obsahuje účinné přírodní antioxidanty a jeho pomoc se uplatní i při redukci hmotnosti.

Chuť bílého čaje je "lehčí" než u zelených čajů. Jeho výluh je světle žlutý. Jeho název je odvozený od jemných stříbřitě bílých chloupků na neotevřených poupatech čajovníku. Ty dodávají rostlině bělavý vzhled. Nálev z bílého čaje je světlý a vyniká lahodnou chutí - znalci jej považují za opravdovou delikatesu mezi čaji.

Čajové lístky pocházejí z množství čajových odrůd, z nichž nejznámější jsou:

  • Da Bai (Velká bílá)
  • Xiao Bai (Malá bílá)
  • Narcissus a Chaicha - keře

 Oblíbené druhy bílého čaje:

  • Bai Mudan - Pai Mu Tan - Bílá pivoňka
  • Shou Mei - Čaj dlouhověkosti
  • Silver Needle - Stříbrné jehly
  • White Monkey - Bílá opice
  • Tai Mu Long Zhu - Dračí perly

Pozitivní účinky bílého čaje:

  • antioxidanty zamezují předčasnému stárnutí
  • pomáhá odbourávat tukové zásoby
  • posiluje obranyschopnost organismu
  • podporuje normální činnost ledvin
  • udržuje normální hladinu cholesterolu v krvi
  • pozitivně působí na normální funkci vysokému krevnímu tlaku
  • působí jako prevence před vznikem zubního kamene a paradentózou
  • zrychluje metabolismus
  • odbourává stres
  • bílý čaj se používá do různých kosmetických přípravků v péči o pleť a vlasy

Více o bílých čajích.

Bílé čaje