Kvalitní černý čaj - právem nazývaný černé zlato

Černý čaj tak jako všechny ostatní čaje pochází z rostliny Camellia sinensis. Jedná o keř, který je zastřihován do výšky asi 120 cm, v divoké přírodě však může čajovník dorůst až do výšky 30 metrů. Existují dva typy čajovníku. Prvním z nich je čajovník čínský, typický zejména pro horské oblasti Číny, Japonska a Taiwanu.

Černý čaj je druh čaje, který je více oxidovaný nebo-li fermentovaný než čaj Oolong, žlutý, bílý i zelený čaj. Černý sypaný čaj obsahuje velké množství kofeinu, teinu a dalších stimulantů. Černý kvalitní čaj obsahuje asi polovinu kofeinu než co obsahuje káva. Černý sypaný čaj obsahuje 2x více kofeinu než zelený čaj. Mezi oblíbené černé čaje patří například: Ceylon, Assam, Darjeeling, Nepal, Earl Grey, English Breakfast, Pu Erh, Sikkim, Lapsang Souchong neboTurecký čaj  

Černý, zelený, bílý ani bylinkový čaj neobsahuje téměř žádné kalorie.

Ve východní Asii je černý čaj známý jako červený čaj a v jednotlivých zemích označován: 

  • čínsky 紅茶,  (hóngchá)
  • japonsky 紅茶,  (kóča)
  • korejsky 홍차,  (hongcha)

V Číně je tradičním čajem označován čaj Pu Erh, který je oblíben zejména svou zemitou vůní a výraznou chutí. V zemích západního světa je však takto označován jiný druh čaje, jedná se o červený čaj - Rooibos. Což je jihoafrický bylinný keř pěstován v oblasti Cederberg s ohromným množstvím vitamínů a minerálů.

Pěstování a výroba černého čaje:

Černý čaj je pěstován především v zemích jako jsou Čína, Indie, Turecko, Cejlon, Srí Lanka, Keňa, Nepal, Argentina, Irán, Gruzie, Rusko, aj.

Dnes existuje velké množství variant černých čajů. Odlišují se původem a patrná je také jejich výrazně odlišná chuť a vůně. Jsou to například oblasti Assam, Darjeeling, Yunnan, Nepal, Ceylon, aj.

Po sběru čajových lístků se nejprve nechají zavadnout pomocí proudění vzduchu, zoxidovat a usušit. Takto se pěstují ty nejlepší a nejkvalitnější černé čaje, kdy se rozvine jejich přirozená a výrazná chuť i barva. Dále se černé čaje zpracovávají jednou z těchto variant CTC (drcení, řezání, stočení). Tato metoda je používaná pro čajové listy nižší kvality, které končí v čajových sáčcích a je prováděna strojově. Klasické zpracování je prováděno jak mechanicky, tak i ručně. Tento způsob se používá pro čaje vyšší kvality. Čajové listy zůstávají vcelku a přesný postup se liší podle daného druhu čaje.


Dalším postupným krokem je, že se nechají čajové listy za kontrolované teploty a vlhkosti oxidovat. Míra oxidace určuje kvalitu daného čaje.
Následně jsou čajové listy usušeny, aby se zabránilo její další oxidaci.
Posledním krokem je, že jsou čajové listy roztříděny do kvalitativních tříd - podle své velikosti (celé listy, zlomené listy a prach - sáčkové čaje). Rozdělení čajových listů se provádí pomocí sít. Takto vytříděný čaj může být poté dále tříděn podle dalších kritérií.

Yunnan Golden Tips 2
Yunnan Gold Bud Tips

 

Obsah kofeinu v čaji:

Kofein obsažený v čaji má pomalejší, ale dlouhodobější účinky, někdy až po 6 hodinách od vypití šálku čaje . Účinek kofeinu obsažený v kávě se dostavuje někdy téměř okamžitě, za to velmi rychle upadá. Za pomalejší účinek kofeinu v čaji mohou třísloviny a jejich vazba na kofein

Černý čaj se může pochlubit četnými pozitivními přínosy:

  • používá se k získání bdělosti a energie
  • obsahuje antioxidanty a polyfenoly 
  • zlepšuje normální funkci metabolismus
  • zlepšuje normální funkci střev
  • obsahují flavonoidy a katechiny, které napomáhají při hubnutí, zejména čaj Pu Erh
  • podporuje dobrou náladu, snižuje stres a únavu 

Rozdělení a kvalita černých čajů dle listových tříd:

SFTGFOP (I-III) - Specia Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
FTGFOP (I-III) - Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
TGFOP (I-III) - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
TGFOP (I-III) - Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
TFOP (I-III) - Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
OP (I-III) - Orange Pekoe (grade I-III)
P - Pekoe
PS - Pekoe Souchong
S - Souchong


Dle třídy čaje typu broken:

SFTGFBOP (I-III) - Specia Finest Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe (grade I-III)
FTGFBOP (I-III) - Finest Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe (grade I-III)
TGFBOP (I-III) - Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe (grade I-III)
GFBOP (I-III) - Golden Flowery Broken Orange Pekoe (grade I-III)
FBOP (I-III) - Flowery Broken Orange Pekoe (grade I-III)
BOP (I-III) - Broken Orange Pekoe (grade I-III)
BP - Broken Pekoe
BPS - Broken Pekoe Souchong

Více o černých čajićh.

Kvalitní černé čaje