Jasmine Bi Luo Chun - Smaragdové spirálky jara - zelený čaj
Slavný čínský zelený sypaný čaj pěstovaný na hoře Dong Ting. Výjimečnost tohoto jasmínového čaje spočívá v brzkém jarním sběru, což znamená, že je čaj dělán pouze z tipsů a drobných lístků. Čaj má delikátní, jemnou charakteristickou chuť a ovocné aroma.
Kombinace nenalezena.
O čistém zeleném čaji Jasmine Bi Luo Chun 碧螺春
Bi Luo Chun Jasmine nebo také Pi Luo Chun (碧螺春) je slavný čínský zelený čaj, pěstovaný na hoře Dong Ting, blízko jednoho z největších jezer v Číně - Tai Hu v provincii Jiangsu. Výjimečnost tohoto čaje spočívá v mnoha aspektech: brzký sběr tohoto čaje (začátek Jara) je pádný důvod, že je čaj tvořen pouze tipsy, které jsou nejsladší částí čajových listů - všechny živiny jsou v čajovníku přes zimu uloženy, takže na jaře jsou vytlačeny do čajových špiček - tipsů. Nálev čaje potom získává delikátní a velmi charakteristickou chuť.
Čajovníky, z kterého se dělá čaj Bi Luo Chun rostou v čajových zahradách mezi ovocnými stromy, které dodávají čajovníkům ovocnou chuť. Čajovníky zde rostou pod dohledem specialistů v zahradnictví, za velmi příznivých podmínek a sběr je poté ruční, jelikož je čaj tvořen pouze tipsy a drobnými lístky. Jedná se tak o velmi výjimečný a prémiový čaj.
Chuť čaje Jasmine Bi Luo Chun:
Zelený sypaný čaj Bi Luo Chun je čaj velmi vysoké kvality a jeho produkce je velmi složitá. Čajovníky v sobě přes zimu uchovávají všechny živiny a začátkem jara je všechny pomalu vtlačují do listů, které jsou v tuto brzkou dobu ovšem zatím pouze poupata - nejčastěji zvané jako tipsy, buds. Jedná se tedy o velmi mladé, nevyvinuté lístky čajovníků, které v sobě na začátku jara uchovávají většinu živin. Jelikož je čaj Bi Luo Chun brzkého sběru - právě onen začátek jara, není tvořen velkými čajovými listy, však pouze maličkými tipsy a drobnými lístky, o kterých jsme si řekli, že mají všechny živiny keřů, a tím jsou tou nejsladší a nejlepší částí.
Mimo charakteristické vysoké teploty a vlhkost vzduchu, srážky a kvality půdy... čajovníky, z kterých je dělán Bi Luo Chun jsou sázeny přímo mezi ovocnými stromy, které poté obohacují čajovníky lahodnou ovocnou chutí a aromatem. Chuť je díky tomu nejen charakteristická, ale možná až přímo komplexní i přes skutečnost, že je to pouze zelený čaj, u kterého je charakteristická spíše jemná a jednoduchá chuť díky krátké oxidaci a nižší teplotě vody u přípravy.
Nejčastěji je chuť vnímána jako květinová, ořechová, svěží se silnými zelenými tóny a hustým pocitem v ústech, však pořád jemná. Může mít pikantní závěr a na chvíli i aftertaste. Chuť se mění podle způsobu přípravy - lze lehce měnit teplotu i délku luhování pro odlišné tóny a každým přibývajícím nálevem se mění chuď a svíravost. Chuť je silnější oproti běžnému zelenému čaji. Vůně je velmi silná, aromatická, svěží a přirozeně ovocná.
Příprava čaje Jasmine Bi Luo Chun:
Vodou o teplotě 70-75 °C zalijeme čaj v poměru 2-3 dl vody na 2 čajové lžičky. Louhujte 1-2 minuty, poté přeceďte. Připravíte 3-4 nálevy.