Japonský zelený čaj Matcha - čaj s tisíciletou tradicí
Zelený čaj Matcha pochází z Japonska, kde má více jak tisíciletou tradici. Vyrábí se z rostliny Camellia sinensis, známý jako čajovník čínský. Keře jsou 10-20 dní před sklizní zakryty speciálními plachtami a po tuto dobu rostou v devadesátiprocentním stínu. Jedná se o stínění - zvláštní pěstitelskou technologii na vybraných vysokohorských plantážích. Nedostatek světla způsobí zvýšený podíl katechinů, kofeinu, theaninů, amynokyselin a listových barviv.
Obsahuje výrazně více kofeinu než zelený čaj. Matcha Tea obsahuje 80mg kofeinu na šálek. Zelený čaj pouze 35mg kofeinu na šálek.
Barva listu získá tmavší barvu a stává se tenčím a větším a znatelně se také mění chuť nálevu a chemická změna v listu. Sbírají se pouze 2 lístky na konci výhonku, takže jde o nejmladší část rostliny a to pouze jednou ročně. Jedná se o nejaromatičtější zelený čaj s jasně zelenou barvou.
Naše nabídka čajů Matcha té nejvyšší kvality a výjimečné chuti
Při výrobě nedochází k fermentaci, nepřidávají se žádné přísady, barviva ani jiné konzervační látky. Matcha je jemný prášek, produkt se před finálním umletím nazývá Tencha.
Tencha (=> Maccha)
Lístky Tencha se ihned po sklizni propařují a hned poté se bez jakéhokoli rolování či tvarování suší. Po vytřídění řapíků, listových zlomků a čajového prachu se tyto lístky nalámou na menší částečky a následně melou na jemný prach pudrovitého charakteru. Takto vzniklý čajový pudr je celosvětově proslulý jako Maccha, čaj který je podáván při japonském čajovém obřadu chado. Při tomto obřadu se vlastně podávají dva druhy čaje Maccha, tzv. Maccha-usucha a Maccha-koicha, které se mimo způsobu přípravy liší také stářím čajovníků z nichž pocházejí lístky použité pro jejich výrobu.
Druhy čaje Matcha:
Maccha-usucha (někdy označovaná jako "řídký čaj") pochází z mladších keřů, při obřadu se podává každému hostu zvláštní "porce" a množství čaje použité pro jeho přípravu umožňuje vyšlehat za pomoci bambusové metličky nápoj s bohatou pěnou. Všechny čaje prodávané v čajových obchodech a čajovnách a označené jako Maccha jsou určeny pro přípravu Maccha-usucha.
Maccha-koicha (známý také jako tzv. "hustý čaj") pochází naopak z keřů starších, všichni hosté obřadu sdílejí jednu společnou misku tohoto nápoje, který má vzhledem k množství při přípravě použitého čajového prášku hustou až kašovitou konzistenci.
Chuť zeleného čaje Matcha:
Od čaje Maccha lze očekávat vždy velmi silnou, hlubokou a hutnou přitom však vyrovnanou a lahodnou chuť, která bývá často charakterizována jako decentně natrpklá a nasládlá zároveň. V nálevu by měl být vždy zachován charakter stíněných čajů, velmi žádoucí je olejnatá a trávová chuť a také "čajová ušlechtilost". Barva nálevu i čajového prášku je jasně světle zelená, vůně silně trávová, výrazná a příjemná. V této souvislosti je třeba upozornit na levnější třídy tohoto čaje, které se vyrábějí spíše jako koření a dochucovadlo hojně používané zejména v cukrářství a pekařství. Od takového Maccha nelze očekávat více, než nálev podprůměrné a nepříliš dobré chuti a podávat takovýto Maccha při čajové ceremonii je zcela nemyslitelné.
Studie odhalily velké množství zdravotních benefitů spojených s čajem Matcha:
- vysoký podíl antioxidantů
- zvyšuje výkonost mozku, zlepšuje paměť
- prostředek k normální podpoře hubnutí, zvyšuje spalování tuků
- dodává energii
- má uklidňující účinky
- je bohatým zdrojem vitamínů A a C, železa, bílkovin, flavonoidů a polyfenolů