Čaje z Vietnamu

Vietnam je 5. největším producentem čajů na světě. Je součástí kolébky čaje, přesto má poměrně mladý čajový průmysl. Pěstují se zde převážně komoditní produkty, avšak mezi nimi najdeme pár oblastí, které pěstují speciální čaje. Tím máme na mysli především provincii Thai Nguyen a její zelený čaj Tan Cuong. Ve Vietnamu však najdeme i oblasti s výjimečnými čaji oolong nebo s unikátními čaji z divokých čajovníků.

Jedinečná geografie Vietnamu vytváří zajímavé terénní rozdíly mezi tropickým jihem a subtropickým severem. Tato skutečnost spojená s různými způsoby zpracování vytváří více rozmanitosti ohledně druhů čajů. Najdeme zde tedy čaje zelené, černé, žluté, tmavé a oolong. U nás jsou oblíbené zejména zelené vietnamské čaje, které velmi rychle nabudí organismus a jsou bohaté na vitamíny, minerály i další prospěšné látky pro tělo. Dají se popíjet jak v teplém, tak ve studeném provedení

Ve Vietnamu najdeme spousty různých kultivarů čajovníků, které byly dovezeny i z okolních regionů. Především tedy ze Srí Lanky, Thaj-wanu a také z Číny, z něhož se produkuje například Vietnam OP Green Yunnan Style.