Pu-Erh Royal Ripe - černý čaj
Prémiová edice kvalitního černého sypaného čaje Pu-Erh Royal Ripe, pěstovaného ve slavné čínské provincii Yunnan. Čaj je organicky pěstován za výborných a přívětivých podmínek poblíž města Pu'er, je oxidovaný i fermentovaný. Výjimečná, jemná, zemitá, kouřová, vysoká kvalita.
Kombinace nenalezena.
O černém čaji Pu-Erh Royal Ripe:
původ čaje
Pu-Erh Royal Ripe je prémiovou edicí černého čínského čaje Pu-Erh, pěstovaného ve slavné čínské provincii Yunnan. Čajová provincie Yunnan je místem, kde se před 5000 lety zrodil čaj a zůstává jednou z nejdůležitějších a nejslavnějších čínských provincií. Také je to domovem pro jedny z nejstarších stromů na světě, některé mají i přes 3000 let.
Prostředí, terén a klima v čínské provincii Yunnan jsou velmi zvláštní a jedinečné. Provincii charakterizují vysoké, strmé hory, bujné lesy a mlha, pod kterou je vše zahaleno. Jsou zde mírné až subtropické teploty, vysoká vlhkost a vysoce organická půda, což je pro růst a kvalitu čajovníků velmi přívětivé. Provincie Yunnan je rodiště nejlepších čajovníků Pu-Erh.
Pu-Erh pochází z velmi starých čajovníků, které dosahují výšky přes 30 m. V doslovném překladu zní jejich název "divoké staré stromy", jsou staré 800 let a charakterizují je jejich velké listy. Rostou v povodí Yunnanské řeky Lancang, na horských výšinách ve výšce 1600-2800 m, kde jsou extrémní podmínky, řidší půda i ovzduší, což uvádí čajovníky do stresového stavu, kdy stlačují více živin a delikátní chuti do svých čajových lístků.
zpracování čajových lístků
Proces se provádí navršením sheng pu-erh mao cha (nestlačený sheng puer) asi metr vysoko v krytém čistém prostoru, kde se udržuje vlhký a nechá se 45 dní fermentovat. Takto navršený čaj se často přikrývá velkými látkami, aby se zpomalilo odpařování vody, a každých pár dní se obrací, aby vnitřní obsah nebyl příliš fermentován, což umožňuje konzistentní úroveň fermentace pro celou dávku.
Proces mokrého hromadění má mnoho dalších faktorů, které ovlivňují kvalitu konečného produktu. Voda použitá k udržení hromady mokrá je velmi důležitá. Okolní teplota a úroveň vlhkosti v bezprostřední oblasti, kde se provádí mokré hromadění, může také ovlivnit proces. Velikost a otáčení hromady je nutné dobře regulovat a frekvenci otáčení určuje z velké části čajový mistr, který na celý proces dohlíží.
Chuť černého čaje Pu-Erh Royal Ripe:
Barva: Tmavá, černá
Aroma: Intenzivní, dřevité, zemité
Chuť: Jemná. zemitá, sladová
Složení: Pu-Erh 100%.
Příprava černého čaje Pu-Erh Royal Ripe:
Vodou o teplotě 95-100°C zalijeme čaj v poměru 2-3 dl vody na 2 čajové lžičky. Louhujte 3-4 minuty, poté přeceďte. Každý nálev louhujte o minutu déle. Můžete připravit 3-5 nálevů.
Ochutnejte i naše další černé čaje!