Rooibos a jeho historie
Rooibos pochází z oblasti Cederberg na Western Cape, ležící 250km od Kapského města. Obliba čaje Rooibos roste nejen v této zemi ale zejména v zahraničí.
- Z dávných časů: Místní lidé z této oblasti jako první zjistili, že jehlicovité listy z Aspalathus linearis udělají chutné, aromatické čaje. Listy a stonky byly jemně posekány a ponechány na hromadách kvasit. Fermentované listy a tenké stonky se rozprostřely a sušily na horkém africkém slunci. Dnes je Rooibos zpracován v podstatě stejným způsobem, ale samozřejmě, že metody jsou nyní mechanizované a mnohem jemnější.
- Kolem roku 1900 : Průmysl Rooibosu byl na počátku zahraničního obchodu.
- 1904 : Benjamin Ginsberg, ruský emigrant a průkopník v této oblasti, se začal zajímat o Rooibos a uvědomil si svůj marketingový potenciál. Začal obchodovat s místními zemědělci. Skutečnost, že Ginsberg pocházel z rodiny, která byla v čajovém průmyslu v Evropě po staletí, mu poskytla know-how a tento nový "horský čaj".
- 1930 : V roce 1930, Dr. P le Fras Nortier, místní lékař a amatérský botanik objevil tajemství klíčení semen Rooibos. Společně s Olof Bergh, komerční farmář, který vyvinul nové pěstitelské metody. Brzy se pěstování Rooibosu začalo v mnohem větším měřítku podél svahů pohoří Cederberg.
- 1954 : Ministerstvo zemědělství začalo regulovat trh, stabilizaci cen, a zlepšení a standardizování kvality. Začala nová éra pro průmysl Rooibos. Od té doby, průmysl zaznamenal stabilní pokrok. Zdokonalení výrobních metod a zvyšování distribuce tak, aby jedinečný a dobrý čaj Rooibos byl konzumován lidmi po celém světě.
- Využití čaje Rooibos je možné na vaření jako přísada na výrobu dezertů, nápojů, kosmetických výrobků.