Etiopie Yirgacheffe
Káva s květinovým aroma, tóny broskví, grepu, meruněk, medu a žlutého melounu.
Kombinace nenalezena.
Etiopská káva je vhodná na všechny druhy přípravy. V šálku dominují především sladké citrusové tóny. Největší přednost kávy spočívá v její lehkosti a delikátnosti.
Etiopie je pravlastí kávy arabika. Náhorní plošina jižně od jezera Tana skýtá ideální klimatické podmínky právě pro její pěstování.
Káva je zpracovaná promytou metodou, která je pro region Yirgacheffe typická. Kávová zrnka se nejprve zbaví svrchní slupky a části dužiny pomocí lisu na kávu (tzv. pulper). Následuje máčení zrn ve fermentačních nádržích, kdy zbývající cukry obalující zrnko vykvasí.
Po manuálním promytí již skoro čistá zrna putují do poslední nádrže, kde stráví závěrečných 16 hodin před samotným sušením.
To probíhá na tzv. "afrických postelích" pokrytých jutou nebo umělou tkaninou. Kávová zrnka se neustále obrací, aby bylo sušení rovnoměrné. Tím je docíleno čistého šálku bez chuťových defektů.