Zázvor jemně mletý
Zázvor jemně mletý se používá především na pečená, vařená i dušená masa, zeleninu, ale i například do guláše, na ochucení rýže, ovocných salátů, kompotů, perníků. V různých částech světa oblíben jako léčivý zázvorový čaj. V Anglii, Spojených státech a Asii mají i zázvorové pivo (gingerbeer) a limonádu.
Kombinace nenalezena.
Vaření se Zázvorem jemně mletým:
Je nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných jídel, zázvorového pečiva, pečených mas, guláše, těstovin, zeleninových jídel. Má nezaměnitelnou chuť i vůni.
Jedno z nejstarších tropických koření, původem z asijského kontinentu. Rostlina se pěstuje pro dužnaté, hlízovité oddenky. Ty bývají až 10cm dlouhé. Zázvor se pěstuje na plantážích v Indii, Číně, Japonsku, ale i na Jamajce a v západní Africe.
Zázvor obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol. Z oddenků se připravuje zázvorový olej, esence, suší se a melou, přidávají se do nejrůznějších směsí. Zázvoru používají hodně pekaři a cukráři do perníků a biskvitů, ale používá se i ke kořenění masa, drůbeže, ryb apod.. Výborné je také zázvorové pivo nebo limonáda.