Výjimečný japonský zelený čaj: Gyokuro Japan
O čaji Gyokuro Japan 玉露
Gyokuro je zelený stínově pěstovaný japonský čaj. Jedná se o jednu z nejvyšších tříd japonských čajů. Také je jeden z nejdražších čajů Sencha dostupných v Japonsku, proto je běžné, že se podává jen těm nejvýznamnějším hostům. Jako druh čaje je zařazen pod Sencha podle výrobních metod, avšak způsob pěstování Gyokuro se liší od ostatních čajů Sencha - je nejméně 2 týdny ponechán ve stínu před sběrem. Tímto procesem se zvýší obsah aminokyselin, což způsobí chuť čajů Sencha a zároveň sníží obsah tříslovin. Avšak co se pěstování týče, čaje Sencha jsou pěstovány pouze na slunci.
Co dělá čaj Gyokuro Japan výjimečným?
Zelený japonský čaj Gyokuro je speciálním z mnoha hledisek, přečtěte si hlavní faktory jeho výjimečnosti:
Způsob pěstování:
- Zelený čaj Gyokuro se pěstuje z Čajovníku čínského.
- Čaj je pěstován charakteristickým způsobem v Kyotu, oblasti Uji. Čajovníkům se zde daří skvěle díky přívětivým podmínkám, jako jsou čerstvé zelené pahorky, vysoká vlhkost vzduchu a hřejivé teplé dny obměňující studené chladné noci. Díky těmto vlídným podmínkám tohoto Regionu jsou listy těchto čajovníků nejlepší v celém Japonsku.
- Rostliny jsou na plantážích před sklizní tři týdny zastíněny rákosovými rohožemi a slámou. Tento proces stínování podporuje stresovou reakci v čajovníku, což má za následek mnohem vyšší výsledné hladiny kofeinu. Také to má za následek lahodnou chuť Umami, kterou si vysvětlíme později.
Nálev a chuť:
- Nálev je světle nefritově zelený
- Chuť je vývarová, krémová, oceánská, s tóny Umami, soli a rajčat, jemnou přirozenou sladkostí a šťavnatým a kyselým závěrem. dlouhý aftertaste.
- Jedinečnost v chuti Vám zaručí Umami - pátá chuť:
- krom chutí sladká, slaná, kyselá, hořká je zde chuť Umami
- název je odvozený z japonštiny 美味い umai - česky delikátní, chutný
- chuťový receptor pro Umami byl objeven v roce 2000 a vnímá obsaženou aminokyselinu nebo její soli a glutamany
- chuť se vyskytuje v několika potravinách a poprvé se s ní setkáte v mateřském mléku
- Chuť čaje Gyokuro je bezpochyby tím nejvýjimečnějším faktorem. Díky té nejvyšší kvalitě čajových lístků a velmi preciznímu a jedinečnému způsobu pěstování a především chuti Umami, je chuť tohoto čaje naprosto prvotřídní.
- Vůně má velmi podmanivé, svěží a elegantní aroma
Vysoký obsah kofeinu:
- Zelený čaj Gyokuro má vyšší obsah kofeinu než mnoho jiných zelených čajů
- Obsahuje téměř tolik kofeinu jako typický černý čaj
- Čaj má vysoký obsah kofeinu díky postupu pěstování, metody zpracování a speciálnímu způsobu přípravy:
- Rostliny čaje Gyokuro jsou tři týdny zastíněny rákosovými rohožemi a slámou, což podporuje stresovou reakci v čajovníku, což má za následek mnohem vyšší hladiny kofeinu
- Stejně jako mnoho jiných japonských zelených čajů se Gyokuro vaří v páře, aby se zastavil oxidační proces krátce po sklizni.
- Čaje, které se vaří v páře, aby se zastavila oxidace, mají tendenci vlastnit vyšší obsah kofeinu než čaje sušené na vzduchu nebo pálené na pánvi
- Čaj Gyokuro se vaří v horké vodě, která ještě nedosáhla varu, což způsobuje vyšší hladinu kofeinu
- Na rozdíl od jiných zelených čajů, které se doporučují louhovat velmi krátkou dobu, Gyokuro se správně louhuje 3 až 4 minuty. Delší doba louhování má za následek vyšší hladinu kofeinu a také přináší bohatou, rostlinnou chuť tohoto jedinečného čaje.
- Gyokuro je unikátní tím, že se při přípravě tohoto čaje doporučuje používat vyšší poměr čajových lístků k vodě (1-2g na 30ml).
Příprava čaje Gyokuro Japan:
- Použijte 1-2g sypaného čaje na 30ml vody
- 1. nálev: Zalijte vodou při teplotě 60°C a nechte louhovat 120s, poté přeceďte
- 2. nálev: Zalijte vodou při teplotě 65°C a nechte louhovat 30s, poté přeceďte
- 3. nálev: Zalijte vodou při teplotě 70°C a nechte louhovat 30s, poté přeceďte
- 4. nálev: Zalijte vodou při teplotě 75°C a nechte louhovat 40s, poté přeceďte
- 5. nálev: Zalijte vodou při teplotě 80°C a nechte louhovat 40s, poté přeceďte
- 6. nálev: Zalijte vodou při teplotě 90°C a nechte louhovat 40s, poté přeceďte