Výjimečný japonský zelený čaj: Gyokuro Japan

O čaji Gyokuro Japan 玉露

Gyokuro je zelený stínově pěstovaný japonský čaj. Jedná se o jednu z nejvyšších tříd japonských čajů. Také je jeden z nejdražších čajů Sencha dostupných v Japonsku, proto je běžné, že se podává jen těm nejvýznamnějším hostům. Jako druh čaje je zařazen pod Sencha podle výrobních metod, avšak způsob pěstování Gyokuro se liší od ostatních čajů Sencha - je nejméně 2 týdny ponechán ve stínu před sběrem. Tímto procesem se zvýší obsah aminokyselin, což způsobí chuť čajů Sencha a zároveň sníží obsah tříslovin. Avšak co se pěstování týče, čaje Sencha jsou pěstovány pouze na slunci.

Japonská oblast plantáže zeleného japonského čaje Gyokuro Japan

Co dělá čaj Gyokuro Japan výjimečným?

Zelený japonský čaj Gyokuro je speciálním z mnoha hledisek, přečtěte si hlavní faktory jeho výjimečnosti:

Způsob pěstování:

  • Zelený čaj Gyokuro se pěstuje z Čajovníku čínského.
  • Čaj je pěstován charakteristickým způsobem v Kyotu, oblasti Uji. Čajovníkům se zde daří skvěle díky přívětivým podmínkám, jako jsou čerstvé zelené pahorky, vysoká vlhkost vzduchu a hřejivé teplé dny obměňující studené chladné noci. Díky těmto vlídným podmínkám tohoto Regionu jsou listy těchto čajovníků nejlepší v celém Japonsku.
  • Rostliny jsou na plantážích před sklizní tři týdny zastíněny rákosovými rohožemi a slámou. Tento proces stínování podporuje stresovou reakci v čajovníku, což má za následek mnohem vyšší výsledné hladiny kofeinu. Také to má za následek lahodnou chuť Umami, kterou si vysvětlíme později.

Pahorková japonská plantáž zeleného čaje Gyokuro Japan

Nálev a chuť:

  • Nálev je světle nefritově zelený
  • Chuť je vývarová, krémová, oceánská, s tóny Umami, soli a rajčat, jemnou přirozenou sladkostí a šťavnatým a kyselým závěrem. dlouhý aftertaste.
  • Jedinečnost v chuti Vám zaručí Umami - pátá chuť:
    • krom chutí sladká, slaná, kyselá, hořká je zde chuť Umami
    • název je odvozený z japonštiny 美味い umai - česky delikátní, chutný
    • chuťový receptor pro Umami byl objeven v roce 2000 a vnímá obsaženou aminokyselinu nebo její soli a glutamany
    • chuť se vyskytuje v několika potravinách a poprvé se s ní setkáte v mateřském mléku
  • Chuť čaje Gyokuro je bezpochyby tím nejvýjimečnějším faktorem. Díky té nejvyšší kvalitě čajových lístků a velmi preciznímu a jedinečnému způsobu pěstování a především chuti Umami, je chuť tohoto čaje naprosto prvotřídní.
  • Vůně má velmi podmanivé, svěží a elegantní aroma

Jedinečné listy japonského zeleného čaje Gyokuro Japan

Vysoký obsah kofeinu:

  • Zelený čaj Gyokuro má vyšší obsah kofeinu než mnoho jiných zelených čajů
  • Obsahuje téměř tolik kofeinu jako typický černý čaj
  • Čaj má vysoký obsah kofeinu díky postupu pěstování, metody zpracování a speciálnímu způsobu přípravy: 
  • Rostliny čaje Gyokuro jsou tři týdny zastíněny rákosovými rohožemi a slámou, což podporuje stresovou reakci v čajovníku, což má za následek mnohem vyšší hladiny kofeinu
  • Stejně jako mnoho jiných japonských zelených čajů se Gyokuro vaří v páře, aby se zastavil oxidační proces krátce po sklizni.
  • Čaje, které se vaří v páře, aby se zastavila oxidace, mají tendenci vlastnit vyšší obsah kofeinu než čaje sušené na vzduchu nebo pálené na pánvi
  • Čaj Gyokuro se vaří v horké vodě, která ještě nedosáhla varu, což způsobuje vyšší hladinu kofeinu
  • Na rozdíl od jiných zelených čajů, které se doporučují louhovat velmi krátkou dobu, Gyokuro se správně louhuje 3 až 4 minuty. Delší doba louhování má za následek vyšší hladinu kofeinu a také přináší bohatou, rostlinnou chuť tohoto jedinečného čaje.
  • Gyokuro je unikátní tím, že se při přípravě tohoto čaje doporučuje používat vyšší poměr čajových lístků k vodě (1-2g na 30ml).

Příprava čaje Gyokuro Japan:

  • Použijte 1-2g sypaného čaje na 30ml vody
  • 1. nálev: Zalijte vodou při teplotě 60°C a nechte louhovat 120s, poté přeceďte
  • 2. nálev: Zalijte vodou při teplotě 65°C a nechte louhovat 30s, poté přeceďte
  • 3. nálev: Zalijte vodou při teplotě 70°C a nechte louhovat 30s, poté přeceďte
  • 4. nálev: Zalijte vodou při teplotě 75°C a nechte louhovat 40s, poté přeceďte
  • 5. nálev: Zalijte vodou při teplotě 80°C a nechte louhovat 40s, poté přeceďte
  • 6. nálev: Zalijte vodou při teplotě 90°C a nechte louhovat 40s, poté přeceďte