Tymián nať
Kvalitní Tymián nať je aromatická rostlina velice blízce příbuzná mateřídoušce. Tymián má ostře nasládlou chuť i vůni. Používá se při přípravě drůbeže, zvěřiny, sekaného masa, do nádivek, paštik, sýrů, těstovin, omáček, polévek a do bylinkového másla.
Kombinace nenalezena.
Vaření s kvalitním kořením Tymián nať:
Tymián je vytrvalý polokeř, je přirozenou součástí „macchií", stálezelených porostů v západní části Středozemí.
Patří do hluchavkovitých rostlin a dorůstá až do 50 cm. Aromatická rostlina je velice blízce příbuzná mateřídoušce.
Lístky drobné. Květy jsou modrofialové, drobné, ve svazečcích. Nať tymiánu sklízíme od května do července. Sušíme ji ve stínu na vzdušném místě.
Už v 16. století se tymián přidával do pokrmů smíchaný se solí.
Čaj z tymiánu: Pomáhá k normální funkci dýchacího systému. Pijte 2-3 šálky denně, čaj doslaďte medem.
- Jako koření ho používáme maximálně tři čajové lžičky na 1 kg potravin. Jinak snítku nebo jednu čajovou lžičku.
- Tymiánová silice má velmi aromatickou vůni a nahořkle štiplavou chuť.
- Při uzení masa, sekaných mas, ke zvěřině, do salátů, do sýrů, do hrachových a fazolových jídel. Dále do omáček, k zelenině, k přípravě ryb, na pizzu.