Stévie list
Přírodní sladidlo vhodné i pro diabetiky. Pomáhá při pálení žáhy. Používá se místo ústní vody, desinfikuje dutinu ústní a chrání chrup před zubním kazem.
Kombinace nenalezena.
Víceletá bylina s drobnými nevýraznými květy a množstvím podlouhlých vroubkovaných lístků, původem z Brazílie a Paraguaye.
Místní kmeny využívali rostlinu na slazení maté. Sladivost 300 x vyšší než u sacharózy.
Steviosid se snadno uvolňuje ve vodě a je stabilní i při vysokých teplotách jak v nápojích, tak i v jídle. Hodí se pro přípravu čajů, dietních jídel, salátů, džemů, zákusků či moučníků.
Použití: Přírodní sladidlo vhodné i pro diabetiky, nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Pomáhá při pálení žáhy. Výborná desinfekce při ústní hygieně, chrání zuby před zubními kazy. Působí též močopudně.
TIP: Při přípravě čaje přidejte k oblíbenému čaji nebo kávě stévii, postačí na špičku lžičky. Přelijte převařenou vodou, teplota vody podle druhu nápoje. Stévie má velkou sladivost, stačí tedy opravdu málo.
Stévií lze sladit i byliny a bylinné čaje, účinek bylin se nesníží jako u slazení cukrem, naopak se podpoří.