Šípek slupky
Posiluje organismus při zátěži, bohatý zdroj vitamínu C.
Kombinace nenalezena.
Popis:
Až 3 m vysoký keř. Větve trnité, silné.
Listy střídavé, eliptické až vejčité, pilovité, zašpičatělé, nežláznaté.
Květy stopkaté, růžové, vzácně bílé.
Plody šípku 2 až 3 cm dlouhé, zprvu oranžové, později červené a měkké.
Výskyt:
Lesy a jejich okraje, houštiny, meze, podél cest, skaliska, pastviny, břehy, na půdách suchých až vyprahlých, stanoviště slunné.
Rozšíření:
V ČR hojně, obecně od nížin po nižší horské polohy (max. asi 1000 m n.m.).
Celkově roste v téměř celé Evropě, na jihu po severozápad Afriky, na východě po střední Asii, Malou Asii, Kavkaz, Irák a Írán, druhotně roste
i v Severní Americe.
Použití:
Šípky se sbírají v době zralosti, tj. v září až říjnu. Suší se co možná nejrychleji za teplot 60 až 80 °C.
Obsahují zejména vitamín C. Dále karotenoidy, flavonoidy, vitamíny B1, B2, P a K, organické kyseliny (citrónová, jablečná, nikotinová), minerální látky aj..
Šípkový čaj se užívá k celkovému posílení organismu. Působí mírně močopudně.
Doporučená příprava:
Čaj připravujeme pouze z oplodí šíápků (slupek). Vaří asi 10 minut.