Ruský listový - černý čaj
Kvalitní a delikátní černý sypaný čaj, směs 2 jedinečných čínských čajů Assam Lapsang Souchong a China Keemun Gong Fu. Načervenalá, jantarová barva nálevu, Intenzivní, kouřové a zemité aroma. Intenzivní kouřová a zemitá, lehce nasládlá a svíravá chuť.
Kombinace nenalezena.
O černém čaji Ruský listový
původ čaje
Ruský listový či ruský karavanový čaj je čajová směs složená ze dvou čajů Assam Lapsang Souchong a China Keemun Gong Fu. Ruský listový čaj údajně vznikl podél obchodní cesty z Číny do Ruska mezi lety 1600 - 1700. Karavany s velbloudy putovaly z Číny do Ruska, aby si vyměnily čaj a další luxusní zboží. Vypráví se, že během cesty byly čajové lístky vystaveny každý den i noc kouři z táborových ohňů. Na konci cesty byly tyto čaje obohaceny delikátní a jedinečnou kouřovou chutí i aromatem. V dnešní době je tento čaj směsí 2 čínských čajů, díky kterým si stále udržuje svoji uzenost.
O černém čaji Assam Lapsang Souchong
Lapsang Souchong nebo také "Uzený čaj" je tradiční černý sypaný čaj z Číny s velmi intenzivním, kouřovým aroma. Jeho výjimečné čajové lístky jsou sušeny kouřem z doutnajícího borového dřeva. Tímto jedinečným způsobem zpracování dostává nálev z jeho čajových lístků nejen intenzivní kouřové aroma, ale i delikátní uzenou chuť.
O černém čaji China Keemun Gong Fu
Původ
Keemun Gong Fu nebo je černý sypaný čaj, pěstovaný v Qi Men, čínské provincii Anhui. Čaje Keemun jsou jedny z nejznámějších čajů v Číně a vůbec na celém světě a podle odborníků se tento čaj řadí mezi tři nejvíce aromatické čaje na světě. Černé čaje z této oblasti jsou nazývány Qi Men Hong Cha - "Červený čaj z Qi Men" (černé čaje jsou v Číně nazývané červenými podle barvy nálevu, černý čaj je v Číně pouze Pu-Erh).
Jakost čajových lístků
Keemun Gong Fu je tvořen velmi kvalitními čajovými lístky, které jsou míchány s jedinečnými čajovými pupeny. Čajové pupeny (tips, buds) jsou to nejlepší, co ze stonku čajovníku můžete utrhnout. Jedná se o ještě nevyvinuté čajové lístky, které se nachází na konci stonku a čajovníky do nich po zimním období stlačují všechny živiny a delikátní chuť. Jedinečnost pupenů charakterizují jakostní faktory, jako jejich velikost, více chuti, menší spotřeba čajových lístků na nálev a schopnost vytvořit více nálevů. Čaje tvořené pupeny se vyznačují více charakteristickou, jemnou a delikátní chutí.
Chuť černého čaje Ruský listový
Barva: Načervenalá, jantarová
Aroma: Intenzivní, kouřové, zemité
Chuť: Intenzivní kouřová a zemitá, lehce nasládlá a svíravá
Složení: Assam Lapsang Souchong, China Keemun Gong Fu
Obsahuje přibližně poloviční dávku kofeinu šálku čaje.
Příprava černého čaje Ruský listový
Vodou o teplotě 95 °C zalijeme čaj v poměru 2-3 dl vody na 2 čajové lžičky. Louhujte 3-4 minuty, poté přeceďte. Možno připravit více nálevů.
Vyzkoušejte i naše další černé čaje.