Pepř zelený celý

Pepř zelený celý je velmi oblíbený pro své jemnější aroma a ostrost. Používá se především na steaky, kuřecí maso, omáčky, ale i do mnoho dalších masových jídel, salátů, omáček, polévek, jídel z těstovin a vegetariánské kuchyně. 

balení 50 g
-10%
sleva 13,90 Kč
125,10 Kč
(125,10 Kč / 50 g)
-10%
sleva 13,90 Kč
skladem

Vaření s kořením Pepř zelený celý:

Kvalitní koření Pepř zelený celý má široké uplatnění do masových pokrmů, salátů, omáček, polévek, jídel z těstovin, ale i vegetariánské kuchyně a při konzervaci.

Pepř je plným právem nazývaný králem koření. Pochází z rostliny Piper nigrum. Je to popínavý keř s velkými listy a klasovitým květenstvím. Jako koření se používají sušené,, zralé i nezralé bobule stále zeleného pepřového keře. Černý pepř vzniká z nezralých zelených plodů, které se fermentují a potom suší. Černý pepř je ostřejší a má výraznější aroma. Červený pepř jsou zralé bobule. Bílý pepř jsou téměř zralé plody, které se máčí, aby změkly a uvolnila ze z nich slupka. Po sloupnutí se pepř opláchne a usuší na slunci. Zelený pepř jsou nezralé zelené plody.

 

Zelený pepř je z nejznámějších a také nejrozšířenějších. (Existuje více jak 1600 druhů pepře, ale jako koření se používá jen asi 6 druhů, které rostou zejména v jižní Asii.) V historii vaření jsou o pepři zmínky již v nejstarších písemných památkách staroindických. Staří Římané si pepř jako koření neobyčejně oblíbili a na hostinách boháčů nesmělo toto drahé koření nikdy chybět. 

Všechny pepře pocházejí z jedné rostliny. Původně pochází z Malabarského pobřeží východní Indie. Nejvíce se pěstuje v asijských tropech na poloostrově Moluckém, v Indii, ve Vietnamu, na Sumatře a Jávě, v Thajsku a na Filipínách.

Zelený pepř se sklízí když jsou bobule zelené (nedozrálé). Na rozdíl od pepře černého není fermentovaný, ale buď rychle usušený a nebo naložený v octě nebo slaném nálevu. 

Více o koření: