Pepř bílý celý
Kvalitní koření Pepř bílý celý se používá především k přípravě bílých mas a drůbeži, světlých omáček, smetanových polévek, salátů, pomazánek, ryb a tvarohových i vajíčkových jídel.
Kombinace nenalezena.
Vaření s kořením Pepř bílý celý:
Kvalitní koření Pepř bílý celý se používá především k přípravě bílých mas a drůbeži, světlých omáček, smetanových polévek, salátů, pomazánek, ryb a tvarohových i vajíčkových jídel.
Pepř je plným právem nazývaný králem koření. Pochází z rostliny Piper nigrum. Je to popínavý keř s velkými listy a klasovitým květenstvím. Jako koření se používají sušené,, zralé i nezralé bobule stále zeleného pepřového keře. Černý pepř vzniká z nezralých zelených plodů, které se fermentují a potom suší. Černý pepř je ostřejší a má výraznější aroma. Červený pepř jsou zralé bobule. Bílý pepř jsou téměř zralé plody, které se máčí, aby změkly a uvolnila ze z nich slupka. Po sloupnutí se pepř opláchne a usuší na slunci. Zelený pepř jsou nezralé zelené plody.
Pepř je vytrvalá popínavá rostlina, která dorůstá délky až 7 m. Listy jsou široce eliptické až srdčité, květy jsou sestaveny z 6 až 10 cm dlouhých klasů. Bílý pepř jsou bobule sklízené červené v plné zralosti, namáčí se do vody, aby z nich mohlo být odstraněno oplodí, následně se semena suší na slunci, než vznikne typická žlutobílá barva.
Dějiny obchodu s pepřem sahají až do doby antické, kdy používání pepře bylo otázkou prestiže. Obchodníci bohatnoucí na prodeji pepře byli titulováni "Pepřové žoky". Obchodní stezky s pepřem se přísně střežily. Kvůli pepři byly rozvraceny i mocné říše. Jedna unce pepře byla vyvažována jednou uncí zlata. Sloužil i jako oběživo a renta.
Nejdůležitějšími producenty jsou Indonésie, Indie, Brazílie, Malajsie a Vietnam.