Paprika uzená sladká

Přidává se téměř do všech masitých pokrmů, jako základ některých omáček, do studené kuchyně, na dobarvení jídel, hodí se do všech druhů gulášů, omáček, sýrů, slaného pečiva a uzenin.  Paprika uzená sladká má výrazně kořeněnou a nasládlou chuť, příjemné aroma a nádhernou sytě červenou barvu. Výborná na kuřecí maso, ryby a na pizzu. Ve Španělsku se přidává do paelly a za studena je výborná na tvrdý sýr. Velmi dobře se kombinuje s česnekem.

balení 80 g
-10%
sleva 6,99 Kč
63,00 Kč
(39,38 Kč / 50 g)
-10%
sleva 6,99 Kč
skladem

Vaření s kořením Paprika uzená sladká:


Papriku dělíme dle ostrosti do 4 skupin a to na sladká, pálivá, lahůdková a gulášová. Barvící schopnost papriky se udává v barevné hodnotě ASTA. Čím vyšší číslo, tím lepší a intenzivnější barvivost. Paprikou se zlepšují a zjemňují všechny druhy masových a rybích jídel, hodí se do všech druhů gulášů, omáček, sýrů, slaného pečiva a uzenin. Paprika uzená sladká má výrazně kořeněnou a nasládlou chuť, příjemné aroma a nádhernou sytě červenou barvu. Získává se ze zralých paprikových lusků, které se usuší a pomelou.

V Evropě se paprika začala šířit v 16. a 17. století. Paprika je národní koření Maďarů a Španělů. Ovládla prakticky celý svět - pro Francouze je to kayenský pepř, pro Latinskou Ameriku chilli nebo chile, používá se v Asii, v Africe, kde tvoří podstatnou složku koření "berbera". U nás běžná paprika jsou rozemleté sušené plody druhu Capsicum annuum, což je jednoletá rostlina, mající svůj původ pravděpodobně v Jižní Americe, odkud přišla do celého světa. Za nejkvalitnější se považuje paprika španělská a maďarská.

Více o koření na guláš: