Rooibos - Výrobní proces
Výsadba
V pozdních letních měsících únoru a březnu jsou malá semena zasazena v dobře připravené půdě. Pro zajištění maximálního klíčení je použito důkladné máčení. Po čtyřech až šesti dnech jsou dvě dělohy semene nad zemí, později se přemění na jehlicovité listy. Během chladnějších zimních měsíců červen až srpen (po prvních dešťových srážkách) se sazenice, které již dosáhly výšky 10 až 20 cm, přemění na plantážích do úhledných řad.
Během kultivace se pesticidy nepoužívají. Určité procento z celkové produkce Rooibos je organicky pěstováno pod vedením mezinárodně uznávané certifikační společnosti Ecocert organic.
Sklizeň a fermentace
Po 18 měsích se na plantážích keře poprvé prořezávají a poté se sklízí. Každoroční řezání větví se provádí 50 cm nad zemí. Tyto řízky jsou úhledně svázány do snopů a převezeny na zpracování. Snopy jsou vkládány do speciálních řezacích strojů, které se prolínají do stejné délky na finální produkt.
Rooibos pak prochází důležitým chemickým procesem fermentace. Po řádném větrání a zalévání se Rooibos ponechá v nízkých hromadách kvasit. Proces enzymatické oxidace, při kterém produkt změní barvu ze zelené na charakteristickou jantarovou barvu a rozvíjí výraznou chuť a sladké aroma Rooibos.
Po fermentaci je Rooibos řídce rozptýlen do velké sušárny a sušen na horkém africkém slunci a poté sbírán pomocí speciálních strojů.
Třídění a balení
Rooibos, je odstupňován podle délky, barvy, chuti a vůně. To zaručuje jednotný standard vysoké kvality všech stupňů vhodných pro všechny typy balení. Konečný produkt je potvrzen jako hygienický, bezpečný s vynikající kvalitou Rooibos.
Rooibos se v konečné fázi váží na elektronických váhách a je balen do papírových pytlů, vaků nebo vakuových boxů, které jsou pak automaticky na paletách se stretch fólií, připravené k expedici k zákazníkům po celém světě.