Rooibos - Recepty na saláty

Pečený chřest s Rooibos-pomerančovým dresingem

Ingredience

  1. 450 g chřestu
  2. 5 ml extra panenského olivového oleje 
  3. 2 velké nebo malé pomeranče 
  4. 80 ml ​​čerstvé pomerančové šťávy nebo 45 ml sirupu Rooibos
  5. 10 ml rýžového octa 
  6. 8 ml orientálního sezamového oleje
  7. 8 ml pomerančové kůry, strouhané 
  8. 1 stroužek česneku, drcený 
  9. 3 ml čerstvého zázvoru, oloupaného a nastrouhaného 
  10. sůl 
  11. čerstvě mletý černý pepř 
  12. 30 ml jemně nasekané jarní cibulky
  13. 30ml jemně nasekaných pražených arašídů

Příprava

  1. Předehřejte troubu na 220 ° C. Vložte chřest do středně velkého hrnce a zalijte dostatkem studené vody, k jeho ponoření. Nechte 15 minut stát. Slijte. 
  2. Uspořádejte chřest do zapékací misky (cca 33 × 23 × 5 cm) a pokapte olivovým olejem. Pečte asi 10 minut. Otočte občas. (Případně chřest a ořechy mohou být zapečené v pánvi.) Přeneste na talíř a nechte vychladnout. 
  3. Ostrým nožem ořízněte kůru z pomeranče. Řezem mezi membránami  uvolněte segmenty v dužnině pomeranče. Uspořádejte kousky pomeranče k horní části chřestu. 
  4. V malé misce udělejte dresing z pomerančové šťávy, Rooibos sirupu, octa, sezamového oleje, pomerančové kůry, česneku a zázvoru. Dochuťte směs podle chuti solí a pepřem. Dresingem ozdobte přes chřest a pomeranče. Posypte nahoře jarní cibulkou a oříšky a podávejte.

Počet porcí: 4

Rooibos-Marinovaný kuřecí salát s avokádem, chilli a citronovou zálivkou

Ingredience

  • 2 kuřecí prsa, bez kůže 
  • 30 ml hrubé mořské soli
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka 
  • 375 ml nálevu silného Rooibos 
  • 30 ml třtinového cukru 
  • 1 červená chilli paprička 
  • 125 ml čerstvé máty 
  • 1 stroužek česneku, nasekaný 
  • šťáva z 1 citronu 
  • 125 ml řepkového oleje
  • 125 ml míchaného salátu
  • 125ml fazolových nebo cibulových výhonků
  • 3 cherry rajčata, na polovinu rozřízlá
  • 1 jarní cibulka, na plátky 
  • 1 avokádo

Příprava

  1. Kuřecí prsa osolte mořskou solí a ponechte v chladničce po dobu 1 hodiny.
  2. Předehřejte troubu na 150 °C.
  3. Do mělkého pekáčke nalijte kokosové mléko, 250 ml Rooibos a 15 ml třtinového cukru. Ponořte kuřecí prsa do směsi z kokosového mléka.
  4. Pečte po dobu 20-ti minut, nebo dokud není kuře měkké.
  5. Vyjměte pekáč z trouby a nechte vychladnout. Vyjměte kuře a nechte úplně vychladnout. (Zbytek směsi z kokosového mléka použijte na přípravu polévky, omáčky, ryby.)
  6. Chcete-li dresing, utřete chilli papričeky s mátou, česnekem a trochou mořské soli v hmoždíři nebo malé misce do hladké pasty. Přidejte citronovou šťávu, zbývající Rooibos, zbývající třtinový cukr a řepkový olej. Dobře promíchejte. 
  7. Před podáváním nakrájejte studené kuře na tenké proužky. Na talíř přeneste zbývající lístky máty, salátové listy, rajčata, jarní cibulku a proužky kuřecího masa. Na plátky akrájené avokádo umístěte okolo kuřecího masa . Přidejte dresing na salátovou směs a na horní části avokáda.