Rooibos - Recepty na saláty
Pečený chřest s Rooibos-pomerančovým dresingem
Ingredience
- 450 g chřestu
- 5 ml extra panenského olivového oleje
- 2 velké nebo malé pomeranče
- 80 ml čerstvé pomerančové šťávy nebo 45 ml sirupu Rooibos
- 10 ml rýžového octa
- 8 ml orientálního sezamového oleje
- 8 ml pomerančové kůry, strouhané
- 1 stroužek česneku, drcený
- 3 ml čerstvého zázvoru, oloupaného a nastrouhaného
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- 30 ml jemně nasekané jarní cibulky
- 30ml jemně nasekaných pražených arašídů
Příprava
- Předehřejte troubu na 220 ° C. Vložte chřest do středně velkého hrnce a zalijte dostatkem studené vody, k jeho ponoření. Nechte 15 minut stát. Slijte.
- Uspořádejte chřest do zapékací misky (cca 33 × 23 × 5 cm) a pokapte olivovým olejem. Pečte asi 10 minut. Otočte občas. (Případně chřest a ořechy mohou být zapečené v pánvi.) Přeneste na talíř a nechte vychladnout.
- Ostrým nožem ořízněte kůru z pomeranče. Řezem mezi membránami uvolněte segmenty v dužnině pomeranče. Uspořádejte kousky pomeranče k horní části chřestu.
- V malé misce udělejte dresing z pomerančové šťávy, Rooibos sirupu, octa, sezamového oleje, pomerančové kůry, česneku a zázvoru. Dochuťte směs podle chuti solí a pepřem. Dresingem ozdobte přes chřest a pomeranče. Posypte nahoře jarní cibulkou a oříšky a podávejte.
Počet porcí: 4
Rooibos-Marinovaný kuřecí salát s avokádem, chilli a citronovou zálivkou
Ingredience
- 2 kuřecí prsa, bez kůže
- 30 ml hrubé mořské soli
- 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
- 375 ml nálevu silného Rooibos
- 30 ml třtinového cukru
- 1 červená chilli paprička
- 125 ml čerstvé máty
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- šťáva z 1 citronu
- 125 ml řepkového oleje
- 125 ml míchaného salátu
- 125ml fazolových nebo cibulových výhonků
- 3 cherry rajčata, na polovinu rozřízlá
- 1 jarní cibulka, na plátky
- 1 avokádo
Příprava
- Kuřecí prsa osolte mořskou solí a ponechte v chladničce po dobu 1 hodiny.
- Předehřejte troubu na 150 °C.
- Do mělkého pekáčke nalijte kokosové mléko, 250 ml Rooibos a 15 ml třtinového cukru. Ponořte kuřecí prsa do směsi z kokosového mléka.
- Pečte po dobu 20-ti minut, nebo dokud není kuře měkké.
- Vyjměte pekáč z trouby a nechte vychladnout. Vyjměte kuře a nechte úplně vychladnout. (Zbytek směsi z kokosového mléka použijte na přípravu polévky, omáčky, ryby.)
- Chcete-li dresing, utřete chilli papričeky s mátou, česnekem a trochou mořské soli v hmoždíři nebo malé misce do hladké pasty. Přidejte citronovou šťávu, zbývající Rooibos, zbývající třtinový cukr a řepkový olej. Dobře promíchejte.
- Před podáváním nakrájejte studené kuře na tenké proužky. Na talíř přeneste zbývající lístky máty, salátové listy, rajčata, jarní cibulku a proužky kuřecího masa. Na plátky akrájené avokádo umístěte okolo kuřecího masa . Přidejte dresing na salátovou směs a na horní části avokáda.