Produkční třídy čaje
Černé čaje (v Číně dle barvy nálevu známé jako červené čaje)
Pro tyto čaje se nejčastěji užívá značení kvality mající svůj původ v koloniálních dobách, kdy drtivou většinu čajového trhu ovládalo Nizozemí a Anglie. Jde o zkratku několika slov vyjadřujících velikost a vzhled sklízených lístků (a tipsů), každá kvalitativní úroveň může být podle velikosti sklizeného listu ještě vnitřně strukturována do tří podúrovní značených římskými číslicemi I-III. Systém zkratek vypadá následovně:
Listové třídy:
- SFTGFOP (I-III) - Specia Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
- FTGFOP (I-III) - Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
- TGFOP (I-III) - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
- TGFOP (I-III) - Golden Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
- TFOP (I-III) - Flowery Orange Pekoe (grade I-III)
- OP (I-III) - Orange Pekoe (grade I-III)
- P - Pekoe
- PS - Pekoe Souchong
- S - Souchong
Třídy čaje typu broken:
- SFTGFBOP (I-III) - Specia Finest Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe (grade I-III)
- FTGFBOP (I-III) - Finest Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe (grade I-III)
- TGFBOP (I-III) - Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe (grade I-III)
- GFBOP (I-III) - Golden Flowery Broken Orange Pekoe (grade I-III)
- FBOP (I-III) - Flowery Broken Orange Pekoe (grade I-III)
- BOP (I-III) - Broken Orange Pekoe (grade I-III)
- BP - Broken Pekoe
- BPS - Broken Pekoe Souchong
Třídy čaje typu fannings (drť, obvykle se jedná o velmi nekvalitní čaj, ale vzhledem k oblibě velmi silných čajů plné a výrazné chuti produkují někteří pěstitelé čaje fannings velmi vysoké kvality) je značen slovem DUST.
Obecně platí, že čím více písmen zkratka obsahuje, tím je čaj kvalitnější. Vždy je však třeba mít na paměti, že toto označení mluví o velikosti a vzhledu sklízeného listu, neříká však nic o jeho zpracování a tedy ani o kvalitě hotového čaje. Jde tedy o označení spíše orientační. Klasifikace výrobních druhů čaje není zdaleka jednotná. Černé čaje (v Číně jsou pojmenovány podle barvy nálevu, tedy jako červené čaje) mají většinou vedle názvu produkční oblasti ještě specifikaci kvality listové třídy, u čínských čajů je běžně navíc uváděno i číslo standardu. Ani tato specifikace však není univerzální. Zatímco v Číně je nejvyšší listová třída značena jako FOP, používá Indie dělení podrobnější a nejvyšší třída tam má označení SFTGFOP (Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe), v Indonésii OP s dodatkem sup., v Keni GFOP atd. U Ceylonských čajů nejvyšší kvality se lze setkat mimo klasického FOP také s označením FBOPF, tj. Flowery Broken Orange Pekoe Fannings, často s přívlastkem Sp(ecial) či Ex(klusive). Jde o historicky tradiční značení nejvyšší listové třídy ceylonských černých čajů. V některých případech (zejména u kvalitních tříd čínského čaje ale i jinde), se používá pouze jméno produkční oblasti a vlastní, specifický druhový název, popřípadě s dodatkem finest.
Zelené a bílé čaje
Pro značení zelených čajů se používá několika základních metodik. V Indii se používá buď stejného systému jako u čajů černých, nebo těchto specifických značek:
Listové třídy:
- FYH - Fine Young Hyson
- YH - Young Hyson
Čaje typu broken:
- FH - Fine Hyson
- H - Hyson
- GP - Gun Powder
Čaje typu fannings:
- SOUMEE
Čaje typu dust jsou značeny stejně jako u čajů černých slovem DUST.
Pokud se týká čajů cejlonských, bývají většinou značeny jen jménem třídy (Gunpowder, Sencha, Silver Tips atp.), totéž platí o čajích vietnamských. Čaje čínské bývají značeny taktéž jménem třídy, to by však mělo být doplněno (pokud se nejedná o speciální třídu, kde stačí jen pojmenování) číselným standardem, který je dobrým orientačním bodem, chceme-li skutečně spolehlivě zjistit kvalitu čaje. Japonské zelené čaje se hodnotí několika způsoby. Lze se též setkat s tzv. tasterským hodnocením, kdy se kvalita čaje určuje z kvality nálevu tasterským způsobem a čaj je hodnocen určitým počtem bodů, přičemž spodní hranice je nula bodů, za prvotřídní je považován čaj, jehož úroveň dosahuje sta a více bodů, ty nejlepší čaje pak dosahují úrovně tří set bodů. Standardní čaje (Bancha, Hojicha, Kukicha) jsou často rozdělovány jen do tří kvalitativních úrovní značených písmeny A, B a C. Čaje vyšší kategorie mohou být značeny písmenným či číselným standardem (Sencha KKH-2 atp.).
Polozelené čaje
Indické polozelené čaje jsou značeny jménem plantáže a přídomkem oolong, vietnamské oolongy jsou značeny buď slovním popisem nebo jménem třídy (Vietnam Tie Guanyin). Čínské polozelené čaje bývají obvykle označeny jménem čaje, které bývá doplněno číselným standardem. U některých nejvyšších tříd těchto čajů může být kvalita vyjádřena slovně (Tie Guanyin Superior atp.). Na Tchajwanu se pro vyznačení kvality více fermentovaných polozelených čajů využívá slovního popisu v anglickém (Choice, Choicest, Fancy), popř. čínském (Bai Hao) jazyce, který obvykle bývá doplněn ještě číselným standardem, čaje méně fermentované bývají značeny jménem třídy a číselným standardem.