Gunpowder - čaj připomínající střelný prach

Gunpowder je čínský zelený čaj, jehož lístky jsou pevně svinuty do malých kuliček. Pochází ze známé čínské provincie Zhejiang a jeho anglický název vyplývá z jeho speciálně upravených, svinutých čajových lístků, které připomínají střelný prach. Čínský název pro tento čaj je Zhu - Cha či Pearl tea. Předpokládá se, že se čaj Gunpowder prvně objevil již před 1000 lety, což ho dělá jedním z nejstarších druhů zeleného čaje na světě a také jedním z prvních zelených čajů vyvážených z Číny. V dnešní době bývá Gunpowder prvním čajem, který milovníci čajů ochutnají. Je jedním z nejpopulárnějších čajů v západních zemí.

Čajové lístky zeleného čaje Gunpowder jsou po natrhání ponechány k usušení a poté v páře. Následovně jsou lístky svinuty do kuliček a praženy na velkých pánví. Tento proces - "Rolovací metoda" tvarování čaje se nejčastěji používá na sušený zelený čaj nebo čaj oolong. Za následek má poté čaj ve svých lístkách uchováno více živin, kofeinu i chuti a je méně náchylný proti špatnému skladování a vnějším vlivům. 

Čajové perly zeleného čaje Gunpowder mají matně lesklou, tmavou barvu, svěží vůni a jejich nálev má poté světlo-žlutou až zlatou barvu a chuť i aroma jsou intenzivní s kouřovými, hořkosladkými tóny. Čaj Gunpowder je bohatý na antioxidanty a tein, neobsahuje kalorie, tuk ani lepek. Na poměr zelených čajů obsahuje vyšší množství kofeinu (15-17mg/100g). Díky jeho intenzivní chuti je kombinovatelný s mlékem, cukrem a dokonce i s mátou. Kombinace čaje Gunpowder s mátou je pak známá jako čaj Marocká máta. Čaj je luhován při nižších teplotách po nižší dobu, což způsobuje menší množství kofeinu oproti černému čaji.

Příprava:

Vodou o teplotě 80°C zalijeme čaj v poměru 1 čajovou lžičku na 2,5dl vody, pokud čaj louhujete v konvici pak navíc přidejte 1 lžičku čaje. Ponechte louhovat 2-3 min, poté nálev slijte. Možno připravit 5 nálevů.

Vyzkoušejte náš výjimečný zelený čaj Gunpowder!