Kari
Delikátní Kari je vhodné na všechny druhy mas, především drůbeže, vepřového a telecího masa, do smetanových omáček, dušené zeleniny, rýže, na ryby, do luštěnin, sójového sýru tofu a do některých polévek. Výborné na vegetariánská jídla.
Kombinace nenalezena.
Vaření s Kari kořením:
Kari koření, je neodmyslitelně spjato s thajskou a indickou kuchyní. Typicky žlutou barvu mu dodává barvivo kurkumin obsažené v kurkumě. Kari směsi se liší stupněm pálivosti. Používá e k ochucení dušených pokrmů z drůbeže, vepřového, telecího, jehněčího masa, do smetanových omáček a polévek. Vhodné je také k obarvení a dochucení rýže nebo luštěnin a sójového sýru tofu.
Rozeznáváme několik základních druhů kari podle složení a poměru ingrediencí:
- indické, které obsahuje zázvor, chilli a kurkumu, v menší míře pak hořčici a bazalku.
- thajské, obsahuje méně kurkumy a převažuje koriandr, paprika a chilli.
- jávanské, má mnoho kurkumy, ale i ostřejších koření, přidává se bobkový list a citronová kůra.
- anglické, které se vyznačuje největším obsahem kurkumy a je nepálivé chuti.