Rozdělení a příprava čajů
Bílý čaj
dávkování: 7g čaje (tj. u čistých čajů podle velikosti listů, zhruba 3 –4 čajové lžičky, u čajů ochucených 1 čajová lžička na 2 –3 dl vody)
teplota vody: převařit, nechat odstát asi 3 –4 minuty, až voda schládne na 70 °C, zalít
doba louhování: 1 –2 minuty
počet nálevů: u čistých čajů 3–4 nálevy, záleží na druhu čaje, u aromatizovaných čajů 2–3 nálevy z jedné dávky
Zelený čaj
dávkování: 7g čaje (tj. většinou jedna čajová lžička na 2–3 dl vody, u lehčích, tipsových čajů můžeme 1 lžičku přidat)
teplota vody: převařit, nechat odstát asi 3–4 minuty, až voda schládne na 70 °C, zalít
doba louhování: 1–2 minuty
počet nálevů: u čistých čajů 3–4 nálevy, záleží na druhu čaje, u aromatizovaných čajů 2–3 nálevy z jedné dávky
Oolong – polofermentovaný čaj
dávkování: 7g čaje, tj. jedna čajová lžička na 2–3 dl vody
teplota vody: převařit, nechat odstát asi 1 minutu, až voda schládne na 80–90 °C, zalít
doba louhování: 3–4 minuty
počet nálevů: 4–6 nálevů z jedné dávky, záleží na druhu čaje a způsobu přípravy
Černý čaj
dávkování: 7g čaje, tj. většinou jedna čajová lžička na 2–3 dl vody
teplota vody: 100°C
doba louhování: 1–2 minuty
počet nálevů: u čistých čajů 2–4 nálevy, záleží na druhu čaje, u aromatizovaných čajů 2–3 nálevy z jedné dávky
Ovocný čaj
dávkování: 2 čajové lžičky na 2–3 dl vody, na větší množství vody přidáme úměrně větší množství čaje (na 1 litr vody asi 1 polévkovou lžíci)
teplota vody: 100°C
doba louhování: 5 minut u čajů ibiškových, 10–20 minut u čajů bezibiškových, kde se nálev dělá pouze z ovoce a je potřeba delší doba louhování, aby nálev nebyl mdlý
počet nálevů: 1 nálev, u bezibiškových čajů je možné ovoce po vylouhování sníst
Rooibos
dávkování: 1 čajová lžička na 2–3 dl vody, na větší množství vody přidáme úměrně větší množství čaje (na 1 litr vody asi 1 polévkovou lžíci)
teplota vody: 95–100°C
doba louhování: 5 minut
počet nálevů: jeden (je možno čaj přelít i podruhé, ale bez zdravotních účinků, pouze na pití)
Byliny a bylinné směsi
dávkování: 2–3 čajové lžičky na 2–3 dl vody, na větší množství vody přidáme úměrně větší množství čaje (na 1 litr vody asi 1 polévkovou lžíci)
teplota vody: 95–100°C
doba louhování: 5 minut, nejlépe přikryté
počet nálevů: jeden (je možno čaj přelít i podruhé, ale bez zdravotních účinků, pouze na pití, pro uvolnění léčivých látek, které byliny obsahují, je potřeba byliny spařit)