Čekanka kořen - mletá
Plní funkci normálního střevního traktu, normální činnost jater, normální činnost srdce a cév, hladina glukózy v krvi, normální stav kostí a kloubů.
Je známá pro své jasně modré květy a charakteristické listy, které jsou často používány v kulinářství. Kořen čekanky se však využívá především pro své léčivé vlastnosti.
Kořen čekanky je dlouhý, silný, masitý a má světle hnědou nebo šedohnědou barvu. Vykazuje charakteristickou sladce hořkou chuť. Sbírá se obvykle na podzim, kdy je kořen nejvíce nasycen účinnými látkami. Po sklizni se kořen čistí, suší a používá ve formě prášku, tinktury nebo extraktu. V minulosti byl kořen čekanky známý také jako náhražka kávy, neboť se pražil a mlel na nápoj s podobným účinkem.
Také je možné přidat prášek z kořene čekanky do smoothies nebo ho použít jako přísadu do jídel. Čekanka je dostupná také ve formě kapslí nebo tablet.

















































































